kerk

Beste mensen van de Protestantse gemeente Oude Pekela,

Na bijna 4 maanden ‘gesloten’ te zijn geweest hopen we op 5 juli de deuren van de Wedderwegkerk weer wijd te openen en vanaf die datum net als voorheen elke zondag een kerkdienst te houden. Dit natuurlijk alleen wanneer de door de overheid aangekondigde versoepeling van de maatregelen doorgang kan vinden.

In de afgelopen periode waren er regelmatig online diensten, die werden uitgezonden via de kerkomroep.

Deze uitzendingen zijn door veel mensen beluisterd, niet alleen van de eigen gemeente, maar ook van bijvoorbeeld de Vrije Evangelische Gemeente Veendam, en van verschillende kanten kregen we positieve reacties.

Fijn dat deze online diensten zo gewaardeerd worden.

Maar dat neemt niet weg dat we het bij elkaar zijn in de eigen kerk om samen het geloof te vieren hebben gemist.

Daarom zijn we blij dat we vanaf juli weer diensten kunnen gaan houden.

Maar het zal anders gaan dan we gewend waren en zoals we het graag zouden willen.

We zullen de regels van het RIVM in acht moeten nemen en dat betekent o.a. anderhalve meter afstand houden van elkaar en voorlopig geen samenzang.

Zeker ook dat laatste is een hard gelag, want samenzang is een belangrijk onderdeel van onze diensten en wat is het fijn om uit volle borst al die prachtige liederen te kunnen zingen.

Voorlopig zal een zanggroepje van een vijftal mensen tijdens de dienst een aantal liederen zingen. Zij zitten vooraan bij het liturgisch centrum, met hun rug naar de andere kerkgangers en op ruime afstand.

Omdat de samenzang ontbreekt zullen we zoeken naar alternatieven om de kerkgangers zoveel mogelijk bij de dienst te betrekken.

Op 5 juli gaan we dus weer van start en we hopen dat u erbij kunt zijn.

Met het oog op de diensten in de anderhalve meter setting willen we een aantal dingen aan u doorgeven.

U hebt daarover ook al kunnen lezen in het zomernummer van ‘Kerkklanken’.

Als kerkenraad zullen we ons uiterste best doen om het kerkgebouw ‘coronaproof’ te maken en één en ander zo te organiseren dat de kerkgangers zo weinig mogelijk risico lopen.

Maar daarbij hebben we uw hulp nodig. Het is namelijk van het grootste belang dat iedereen zich aan de regels houdt en de aanwijzingen opvolgt.

Daarbij moeten we niet alleen aan onszelf denken, maar vooral ook rekening houden met anderen.

Hieronder de belangrijkste punten op een rij:

. Hebt u (of een huisgenoot) klachten dan blijft u thuis.

. Behoort u tot een risicogroep dan neemt u dat mee in uw besluit om wel of niet naar de kerk

te komen.

. Ga voordat u naar de kerk komt eerst thuis naar het toilet, maar mocht u toch gebruik moeten

maken van het toilet in de kerk dan kan dat.

. De kerk is ingericht op 1,5 meter afstand van elkaar. Alleen mensen die één huishouden

vormen mogen naast elkaar zitten.

Er is op de begane grond voor ongeveer 50 mensen plaats en op de galerij zijn ook nog zo’n

10 plaatsen.

. Bij de ingang wordt u ontvangen door een ‘verkeersregelaar’ oftewel een ‘coördinator’.

Deze coördinator geeft u de nodige aanwijzingen en hij/zij zorgt ervoor dat uw handen

gedesinfecteerd worden.

. Binnenin de kerk zal een andere coördinator u wijzen waar u kunt gaan zitten.

U houdt uw jas aan of hangt hem over de leuning van de stoel.

. Ook al is er geen samenzang we gebruiken wel de Liedboeken.

Neem zoveel mogelijk uw eigen Liedboek mee. Maakt u gebruik van een Liedboek van de

kerk dan laat u dat na afloop van de dienst op uw stoel liggen.

. Na de dienst krijgt u aanwijzingen hoe u de kerk kunt verlaten.

Al met al is het een hele waslijst aan regels, maar wanneer iedereen zich eraan houdt met een opgewekt gezicht dan gaat het lukken en is er ruimte voor vreugde, omdat we samen mogen bidden en luisteren naar het Woord van God, samen mogen genieten van zang en muziek.

Evenals voorheen worden ook de diensten vanaf 5 juli uitgezonden op www.kerkomroep.nl

en zijn we met elkaar verbonden in en buiten de kerk door het geloof in de Heer, die nooit loslaat wat Hij in liefde is begonnen.

Met een hartelijke groet,

namens de kerkenraad,

ds Simone van de Vrie

Wanneer u vragen hebt dan kunt u zich wenden tot:

Pedra Schoonhoven

telefoon: 613823